Bill Coins Money Mortgage  - Joshuamiranda / Pixabay

Obrana dlužníka proti blokaci bankovního účtu

Ekonomika a finance

Jednou z forem, jakými je vykonávána exekuce, je také blokace bankovního účtu. Tato varianta je poměrně účinnou možností, jak si může exekutor vzít požadované finanční prostředky na úhradu dluhu. Dnes je často situace taková, že účet zmrazí ještě dříve, než vůbec oznámí dlužníkovi tento záměr. Na základě toho je tedy třeba vědět, jak se vůbec proti blokaci účtu bránit.

Máte právo na necelých 7 000 Kč

Jednou z možností je jednorázový výběr finančních prostředků. Nelze si však vzít jakékoliv, jelikož tato suma je omezena na dvojnásobek životního minima. Aktuálně tato částka tedy dosahuje sumy necelých 7 000 Kč. Důležité je vědět, že výběr je třeba uskutečnit na pobočce vaší banky, jelikož standardní platební kartou tento postup možný není. Vaše žádost totiž musí být nejprve ověřena, což u některých bankovních ústavů trvá i několik desítek minut.

Požádejte o odblokování exekutora

Druhou možností, jak se blokaci vyhnout, je požádat o to exekutora. Zde často záleží na výši dluhu, ale i dalších jistinách, jaké v rukou exekutor má. Pokud je dluh ve výši několika stovek tisíc korun a exekutore zároveň obstaví i dražší nemovitost, můžete ho o odblokování účtu požádat, čemuž pravděpodobně vyhoví. Stejně tak může vyhovět i ve chvíli, kdy se s ním domluvíte na splátkovém kalendáři a zaplatíte stanovenou jistinu. Vše je v tomto směru hlavně o samotné komunikaci.

Automatické odblokování

Situací, kdy může být účet odblokován je však i ta, kdy je na účtu dostatek peněz, které si exekutor strhne a uhradí jimi daný dluh. Rázem už váš účet nepotřebuje a tak ho samozřejmě automaticky odblokuje. Nevýhodou tohoto kroku je samozřejmě fakt, že ačkoliv svůj bankovní účet máte plně k dispozici, nemáte na něm finanční prostředky, které jste tam měli. Na druhou stranu ale můžete bez problémů vybrat třeba výplatu, která vám na něho přijde.

House Purchase Finance Cost  - Raten-Kauf / Pixabay
Obrana dlužníka proti blokaci bankovního účtu